In concluzie, un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un mediu gazos (aer sau in unele cazuri un gaz), etansate (sigilate) perfect.
Principiul este foarte simplu: doua foi de sticla asezate la o distanta masurabila in mm, separate de un cadru din bagheta - distantier de aluminiu, etanseizate, formand o unitate monobloc ce reduce transmisia termica si fonica. Grosimea foii de sticla este variabila, ca si distanta dintre ele, eficacitatea produsului crescand direct prportional cu acestea.
O foie de sticla obisnuita groasa de 4mm transfera 90% din caldura, deci are o pierdere foarte mare, coeficientul de transfer termic fiind k= 5,4 W/mpK.
Un geam termopan cu etansare dubla, alcatuit din doua foi de sticla cu grosimea de 4 mm fiecare, avand un cadru din bagheta-distantier de aluminiu de 16 mm umpluta cu silicagel si un cordon de butil extrudat aplicat pe laturile baghetei, menit sa constituie o bariera impotriva vaporilor de apa, are coeficientul de transfer termic k= 2,8 W/mpK.
Un geam termoizolator format din doua foi de sticla, una normala iar cealalta cu depunere LOW E (low emisivity), are coeficientul k= 1,4 W/mpK.
Dintre numeroasele avantaje pe care le prezinta geamurile termoizolante putem enumera:
- asigura un mediu ambiant confortabil pentru locatari, mentinand racoarea pe timpul verii (absortie solara) si caldura pe timpul iernii (izolare termica);
- sunt capabile sa reziste impotriva atacului deliberat prin efractie, de orice natura, fara a compromite iluminarea naturala si vizibilitatea.