str. Constantin Musat, nr. 3
tel.:+40(234)206218
fax:+40(234)206219
Coeficientul "K" sau "U" reprezinta unul si acelasi lucru, si anume: "coeficientul de transfer termic". Ce inseamna insa acest coeficient ?
Fizic, Coeficientul de Transfer Termic caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 mp care separa doua medii cu temperaturi care difera cu un grad Celsius si se masuara in W/m2, sau raportat la un grad Kelvin, in W/m2K. Aceasta se traduce prin faptul ca un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna.
Practic, Coeficientul de Transfer Termic este o valoare a confortului termic si gradului de izolare termica a materialului. Dintre materialele cu care se lucreaza tamplaria pentru sisteme de usi si ferestre, de departe PVC-ul conduce detasat din acest punct de vedere. Datorita proprietatilor specifice maselor plastice, anume - conductivitate termica redusa (aprox. 0,13 kcal/m2h°C), dar conjugata si cu grosimea profilului, a peretilor si a numarului de camere, profilelele din PVC conduc la reducerea pierderilor de caldura cu 35%-40% comparativ cu tamplaria din lemn si cu 25%-39% fata de tamplaria din aluminiu simplu.
Deoarece aluminiul este un bun conductor termic, pentru a reduce coeficientul de transfer termic la un nivel corespunzator, sistemele de profile din aluminiu se prevad cu bariera termica (rupere de punte termica). Aceasta bariera termica impiedica transferul de caldura intre partea exterioara si interiorul profilului.
Tinand seama de aceste elemente, s-a demonstrat ca o fereastra cu geam dublu folosind profile PVC are cu 58% mai putine pierderi de caldura decat o fereastra identica fabricata folosind profile din aluminiu.